"Süper Mario 64" oyununa ait nostaljik kaset 1.56 milyon dolara satıldı

Nintendo firmasına ait Süper Mario 64 oyunun bir kopyası 870 bin dolarlık önceki rekorunu egale ederek 1.56 milyon dolar'a satıldı.

“Super Mario 64”ün bir kopyası Pazar günü 1,56 milyon dolarlık rekor bir fiyata satıldı. İki gün önce ise , Nintendo'nun “The Legend of Zelda” oyun kasedi 870.000 dolara satılmıştı.

Müzayede evi, Nintendo 64 için piyasaya sürülen ilk oyunlardan biri olan "Super Mario 64"ün neredeyse bozulmamış versiyonu için canlı bir müzayede düzenlendi. Açık artırmada toplam 16 teklif sunuldu.

Cuma günü, Heritage, orijinal Nintendo oyun sistemi için yapılan 1987 “The Legend of Zelda”nın ilk kopyasını ve 20'den fazla oyun içeren bir franchise'ın ilk kopyasını sattı. 870.000 dolarlık teklif, tek bir video oyunu için rekor kıran bir satıştı.

1.56 milyon dolarlık “Süper Mario 64” satışı, video oyunu uzmanlarını bile şok etti. 1990'larda gençliğinden beri koleksiyon yapan bir video oyunu tarihçisi olan Chris Kohler, The Washington Post'a verdiği demeçte oyunun bu kadar yüksek bir fiyata satılacağını tahmin etmediğini söyledi.

Kohler, 1985'te orijinal Nintendo için piyasaya sürülen “Süper Mario Bros” oyunu daha değerli kabul edilmesine rağmen yüksek kaliteli bir kopyası 660.000 dolara satıldığını ifade ederek ikinci tahminin ise “The Legend of Zelda” olacağını ifade etti. Üçüncü tahmine ise espirili bir yanıt vererek: “Bunlardan biri olmadığına emin misin?” dedi.

Heritage Auctions video oyunlarının sevkıyat direktörü Valarie McLeckie, Times'a verdiği demeçte kendisinin de yapılan bu satışa şaşırdığını ifade ederek "En çılgın hayallerimde bile geçmeyen fiyatın gerçeğe dönüşmesini asla beklemiyordum." dedi.

Yine de Kohler, “Süper Mario 64”ün çok çekici olduğunu belirterek, en ikonik karakterlerden birine sahip olduğunu ifade etti. Super Mario serisinde, yan kaydırmalı öncülleri yerine üç boyutlu bir dünyaya sahip olan ilk oyun. Bazıları için, şimdiye kadarki ilk 3 boyutlu oyun. 'Mario 64', bu ... milyon dolarlık koleksiyoncuların aradığı tüm kutuları işaretliyor” "Bu onların Beatles'ı... en sevdikleri oyun." dedi.

Kohler, satışın video oyunu koleksiyoncuları dünyasında bir çatlağı da ortaya çıkardığını söyledi. "Eski okul koleksiyoncuları", bir konsol için piyasaya sürülen her oyunu bir kartuşun kalitesine prim vermeden almaya odaklanma eğiliminde olduğunu söyledi. “Super Mario 64” çıktığında bir kopyasını aldı ve daha iyi bir versiyon alma ihtiyacını hiç hissetmedi. Birisi ona öncekinden neredeyse iki kat daha fazla satacak bir oyun seçmesini söyleseydi, oyunun en iyi seçenek olmamasının nedenlerinden biri de buydu.

Ancak Kohler, bu düşünce tarzının bazı yeni video oyunu koleksiyoncularıyla uyuşmadığını söyledi. Video oyunları toplamaya daha çok “çizgi roman” zihniyeti getiriyorlar, dedi. Bir seti tamamlamak için belirsiz bir başlığın izini sürmek yerine, en iyi oyunun ilk baskısının çok iyi durumdaki versiyonunu istiyorlar.

Kohler, iki grubun birbirini anlamadığını ve rekor kıran "Süper Mario 64" satışının, gelişmekte olan "ilginç dramı" daha da kötüleştireceğini söyledi.

Kohler, ne olursa olsun, video oyunu koleksiyonuna olan ilginin durmasını beklemeyin, dedi. Y kuşağı yaşlanıyor, 30'lu hatta 40'lı yaşlarına doğru ilerliyor. On yıl öncesine göre daha istikrarlı işleri ve daha fazla harcanabilir gelirleri var. Kendilerinden önceki nesiller gibi, “kendilerini iyi hissettiren ve çocukluklarına dair nostaljik şeyler satın almak” istiyorlar.

Kendilerinden öncekiler için bu çizgi roman olabilirdi. 1980'lerde ve 90'larda büyüyenler için bu genellikle "Mario Kart" yarışlarına, "GoldenEye" çatışmalarına ve "Super Smash Bros"a geri dönmek anlamına geliyor.

Kohler, alıcıyı neyin motive ettiğini bilmek için can attığını söyledi. Yaklaşık 20 yıldır klasik video oyun şovlarına gidiyor ve diğer koleksiyoncularla konuşuyor.

O ve yaşıtlarının çoğu, çok yaygın olan bir oyun için çok fazla harcama yapan birine hayret ediyor, dedi. Herkes internetten indirebilir veya 20$'a kartuş satın alabilir.

Oyun için 1.5 milyon dolardan fazla para harcayan kişi bunu isimsiz olarak yaptı. Bu bir yatırım olabilir ya da alıcının, eğer bir insan olsaydı, içki içebilecek ya da araba kiralayabilecek yaşta olacak bir oyuna duygusal bir bağı olabilirdi.

Talihli Kohler, “Çok parası olan ve 'Süper Mario 64'ü gerçekten o kadar çok seven bir kişinin, tüm dünyadaki en iyi, en iyi 'Süper Mario 64'ü satın almak istemesi ve bunun için hiçbir şeyden vazgeçmemesi tamamen mümkün” sözleriyle açıklamalarını tamamladı.

Kaynak: Washington Post

Eğlence Haberleri

Oğlum dizisinin Demet'i Canan Ergüder kimdir?
Marvel'den Kovulmuştu, "The Suicide Squad" ile Setlere Geri Döndü