MALZEMELER
- 6 adet orta boy patates
- 1 adet büyük veya 2 adet orta boy soğan
- 250 gram kıyma
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 adet yeşil biber
- Tuz, karabiber
- 4 kaşık zeytinyağı
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
- Kıymayı orta ateşte kavurun. Üzerine ince ince kıydığınız soğanları ekleyin ve soğanlar da iyice kavrulsun.
- Kıyma yağsızsa bu aşamada biraz yağ ekleyebilirsiniz. Üzerine salçayı ekleyin
- Biraz da kaynar su ekleyip 10 dakika bu şekilde pişirin. Bu aşamada biraz karabiber ve tuz da ekleyin.
- Beşamel sos için tereyağında unu kavurun, üzerine sütü yavaş yavaş ekleyin aynı anda sürekli çırpın.
- Sür oda sıcaklığında olmalı, ve sürekli karıştırmalısınız. Üzerine tuzunu karabiberini de ekleyin.
- Kaynayıp kıvam alan sosunuz hazır.
- Patatesleri soyup halka halka dilimleyin.
- Kıymalı harç pişince tencereden başka bir kaba bu harcı aktarın.
- Fırın kabının dibine biraz yağ sürüp patatesleri dizin. Üzerine kıymalı harcın yaklaşık yarısını döküp kaşıkla her yerine yayın.
- Üzerine hazırladığınız beşamel sosun yarısını dökün.
- Koyduğunuz tuz ve biber yetersizse bu aşamada da biraz serpin.
- Üzerine bir kat daha patates dizin ve kalan kıymalı harcı da iyice yayın.
- Kalan beşamel sosu da dökün.
- Fırın kabının en üst kısmında halka halka domates dilimlerini ve biberleri dizin.
- 200 derecelik fırında ateşte 20-25 dakika kadar kontrollü pişirin.
Afiyet olsun!