Beşamel soslu kıymalı patates oturtma tarifi nasıl yapılır
Beşamel soslu kıymalı patates oturtma tarifi ile karşınızdayız. Bu tarifimizde sadece 250 gram kıyma bulunuyor ama çok da bereketli bir tarif ortaya çıkıyor. Bol sosuyla ve mis gibi aromasıyla akşam yemeklerinizin yıldızı olacak
MALZEMELER
- 6 adet orta boy patates
- 1 adet büyük veya 2 adet orta boy soğan
- 250 gram kıyma
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 adet yeşil biber
- Tuz, karabiber
- 4 kaşık zeytinyağı
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
- Kıymayı orta ateşte kavurun. Üzerine ince ince kıydığınız soğanları ekleyin ve soğanlar da iyice kavrulsun.
- Kıyma yağsızsa bu aşamada biraz yağ ekleyebilirsiniz. Üzerine salçayı ekleyin
- Biraz da kaynar su ekleyip 10 dakika bu şekilde pişirin. Bu aşamada biraz karabiber ve tuz da ekleyin.
- Beşamel sos için tereyağında unu kavurun, üzerine sütü yavaş yavaş ekleyin aynı anda sürekli çırpın.
- Sür oda sıcaklığında olmalı, ve sürekli karıştırmalısınız. Üzerine tuzunu karabiberini de ekleyin.
- Kaynayıp kıvam alan sosunuz hazır.
- Patatesleri soyup halka halka dilimleyin.
- Kıymalı harç pişince tencereden başka bir kaba bu harcı aktarın.
- Fırın kabının dibine biraz yağ sürüp patatesleri dizin. Üzerine kıymalı harcın yaklaşık yarısını döküp kaşıkla her yerine yayın.
- Üzerine hazırladığınız beşamel sosun yarısını dökün.
- Koyduğunuz tuz ve biber yetersizse bu aşamada da biraz serpin.
- Üzerine bir kat daha patates dizin ve kalan kıymalı harcı da iyice yayın.
- Kalan beşamel sosu da dökün.
- Fırın kabının en üst kısmında halka halka domates dilimlerini ve biberleri dizin.
- 200 derecelik fırında ateşte 20-25 dakika kadar kontrollü pişirin.
Afiyet olsun!