Joker virüsü yeniden hortladı! Bu 8 uygulamayı hemen silin, size pahalıya mal olabilir

Joker virüsü yeniden hortladı! Bu 8 uygulamayı hemen silin, size pahalıya mal olabilir
İlk olarak 2017'de ortaya çıkan Joker virüsü Android işletim sistemi kullanan cihazlarda yeniden görülmeye başladı. Muhtemelen bu virüsü daha önce duymuşsunuzdur. Son birkaç ayda iki kez ortaya çıktan bu virüs var olan en tehlikeli virüslerden biri olarak görüşüyor.

Öncelik 'Joker' virüsünün/ trojanının tam olarak ne olduğunu açıklayalım. 'Joker' virüsü Android uygulamalarında saklanan kötü amaçlı koddur. Bu uygulamalar genellikle Google Play Store'a yerleştirilir ve kötü amaçlı yazılım ilk başta algılanmaz. Bu kötü amaçlı yazılım 'casus yazılım / trojan' olarak sınıflandırılır ve “Bread” olarak adlandırılan kötü amaçlı yazılım ailesine aittir. Tüm amaçları, kullanıcının bilgisi veya onayı olmadan işlemlere izin vermek ve bunu yaparak maddi zarar yaratmaktır.

Ocak 2020'de Google, bu kötü amaçlı yazılımı içeren 1.700'den fazla uygulamayı kaldırdığını bildirdi. Çoğu siber güvenlik şirketlerinin farkına varmadığı bu virüs bizzat google tarafından tespit edilip kaldırıldı. Daha sonra siber güvenlik şirketlerininde radarına giren bu virüs için halihazırda sürekli yeni bir bildirim gelmekte. Bu yüzden çok daha fazla uygulamaya bulaştığından endişe edilmektedir.

1700'den fazla uygulamanın kaldırılmasının üzerinden daha henüz 8 ay geçmişken Eylül 2020'de 24 farklı uygulamada daha tespit edildi. Google bu uygulamları yayından kaldırmadan önce 500.000'den fazla indirme almışlardı. Bu kötü amaçlı yazılım başta ABD olmak üzere Brezilya ve İspanya gibi dünya çapında 30'dan fazla ülkedeki insanları etkiledi.

androiditaly.com'un haberine göre alanında yetenekli bir siber güvenlik şirketi olan Zscaler, tekrar hortlayan bu virüsün yer aldığı yeni uygulamları tespit etti ve Android tablet ve cep telefonunuzda kaldırılması gereken uygulamaların listesini açıkladı. Kullanıcıların bilgilerini çalan veya kullanıcıdan habersiz ödeme hizmetleri kullanan bu uygulamalardan kötü etkilenmemek için en kısa zamanda cihazlarınızı kontrol etmesiniz.

Bu yazılımlar halihazırda Google Play Store'dan kaldırılmış durumda ama daha önce telefonunuza veya tabletinize yüklemiş olabilirsiniz. Joker kötü amaçlı yazılımının verilerinizi çalmasını önlemek için bu uygulamaları hemen kaldırın. İşte o uygulamaların listesi:

  • Squid Wallpaper 4K HD - 5.000'den fazla kurulum
  • Now QRcode Scan - 10.000'den fazla kurulum
  • EmojiOne Keyboard - 50.000'den fazla kurulum
  • Battery Charging Animations Battery Wallpaper - 1.000'den fazla kurulum
  • Dazzling Keyboard - Çok az kurulum
  • Volume Booster Louder Sound Equalizer - 100'den fazla kurulum
  • Super Hero-Effect - 5.000'den fazla kurulum
  • Classic Emoji Keyboard - 5.000'den fazla kurulum

Teknoloji