Damara Enjekte Edilen Bilgisayar Üretildi

Damara Enjekte Edilen Bilgisayar Üretildi
Elektronik sektörü her gün daha da gelişiyor. Bu gelişme insan hayatının özeline kadar müdahale etmeye cüret edecek sistemleri de beraberinde getiriyor.

Elektronik alanında nano teknolojiye olan bu eğilim; günümüzde damarlara zerk edilebilecek bilgisayarlardan, beyne monte edilecek neurolink çiplerine kadar çeşitli mekanizmaların üretilmesine ve geliştirilmesine ön ayak oluyor. Geçtiğimiz günlerde yine böyle bir ürün tanıtıldı. Amacı, insan sağlığını ( !) daha iyi hale getirmek olan bu projeye göre, enjeksiyon iğnesinin ucuna sığdırılabilen bir mini bilgisayar, damarlara enjekte edilebilecek.

Damara Giren Nano Çip

Sistemi Columbia Üniversitesi'nden bilim adamları geliştirdi. Sistem tek bir mini çipten oluşuyor. Hacmi ise 0.1 mm küp olan bu cisim, çıplak gözle çok zor görülebiliyor. sistemde geleneksel radyo dalgaları sistemi yerine, daha ince çalışan ultrasonik kablosuz veri iletimi sağlayan bir sistem kullandılar. Çipte yer alan bir prob, vücuda girerek, vücut ısısını okuyacak, vücutta meydana gelen değişimleri izleyecek.

Ayrıca kan şekerini anlık ölçecek. Sisteme farklı amaçlar için monte edilecek sensörlerin ucu açık. Hangi amaca hizmet edilmek isteniyorsa, o amaç için sensör takılacak ve çip damar yoluna verilecek. Şu ana kadar farklı kemirgenlerde denenen bu çip, bazı verilerin elde edilmesinde başarılı sonuçlar verdi. Ancak insanda denenmesi için henüz uzun bir yol var. Çünkü bu cihazın ne tür amaçlar için kullanılacağı bilinmiyor. Ek olarak vücudun bu yabancı cisme tepkisi ne olacak kestirilemiyor.

Güncel