Dartılı Keşkek tarifi nasıl yapılır?

Dartılı Keşkek tarifi nasıl yapılır?
Türk mutfağının en farklı yemeklerinden birisidir. Dartlı keşkek nasıl yapılır?

Dartılı Keşkek

Dartı nasıl yapılır?

Süt kaynatılmadan önce bir süre bekletilir. Sonra üzerindeki yağ tabakası alınır ve bir tencerede biriktirilir. Yağlı tabaka hafif ateşte pembeleşinceye kadar kaynatılır. Parça parça olunca ateşten alınır. Bir tabak içine boşaltılarak soğuması beklenir. Yağlı kısım üste, tortu ise altta kalacak şekilde donan malzeme; kahvaltıda ve makarnalarda kullanılan dartı keşkek yapımında da kullanılır.

Dartılı Keşkek Yapımı İçin Malzemeler:

  • aşurelik buğday
  • tereyağı
  • tavuk (1,5 saat suda haşlayın ve didikleyin)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Tuz

Dartılı Keşkek Nasıl Yapılır?

Keşkek için kılçıklı sivri beyaz buğday kullanılır. Keşkek yapılmadan önce buğday akşamdan yıkanır ve ıslanır, böylece biraz kabarması sağlanır. Sonraki gün ise tavuk iyice pişinceye kadar yaklaşık 1,5 saat suda haşlanır. Tavuk haşlandıktan sonra kepçeyle tencereden alın. Diğer tarafta da akşamdan hazırlanan buğdayı tavuk suyuna atın, 1-2 kez tahta kaşıkla çevirilerek ocakta kaynatın. Suyu azalmışsa üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edin ve yeterince tuz ekleyin. Sıcağı çıkmış olan tavuğu kemiklerinden ayırın, ince ince didikleyin ve parçalar halinde, kaynattığınız buğdayın içine katın. Kaynatılan malzemeyi tahta kaşıkla ezerek buğday ve etin birbirine yedirilmesini sağlayın. Koyulaştığında servis tabağına alın. Diğer tarafta tereyağını kavurun. İçine kırmızı biber ve karabiber koyun. Hazırlanan keşkeğin üzerine dökün ve sıcak servis yapın.

Güncel