KOVİD-19’UN TÜRKİYE EKONOMİSİNE ETKİLERİ

KOVİD-19’UN TÜRKİYE EKONOMİSİNE ETKİLERİ
Kovid-19’un birçok ülkeyi etkisi altına alması sonucunda her ülkede sosyal mesafeyi korumak amacıyla insanların bir arada bulunduğu mekanlar kapatıldı.

Ayrıyeten ulaşıma yönelik bazı kısıtlamalarda getirildi. Tedbirler sayesinde kısmen de olsa Kovid-19’un yayılma hızı düşürülebildi. Bazı ülkelerin ise salgını kontrol altına almasını sağladı.

Tabi ki de bu tedbirler ekonomik faaliyetlerin aniden daralmasına sebep oldu ve tedarik zincirin kopması sonucu küresel düzeyde olan bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Ülkeler Kovid-19’dan etkilenen sektörler ve diğer sektörlere yönelik destek programları açıkladı.

Türkiye’de bu krizden gereken payını aldı. Üretimin bir kısmının durduğunu bir kısmının da durma aşamasında olduğunu biliyoruz. Fakat konfeksiyon sektöründeki ihtiyaç için Türkiye ile Çin arasında geçen rekabetin farkındayız. Kovid-19 ile birlikte Çin pazarlarına olan güvenin azalması sonucunda talep yoğunluğu Türkiye’ye kaymış durumda.

Çin Dünya’nın en çok enerji tüketen ülkesi durumunda. Üretimdeki azalma enerji tüketimini azaltacağı için petrol fiyatlarında düşüş gerçekleşecektir. Buda gelişmekte olan Türkiye gibi birçok ülkeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Turizm sektörünün Türkiye’de önemli rol oynaması Türkiye’nin turizm konusunda etkileneceğini gösteriyor. Önceden terör olayları sebebiyle etkilenen turizm sektörü bu seferde Kovid-19’un etkileriyle savaşmak zorunda kalacak.

Önemli olan Türkiye’nin bu krizi iyi bir şekilde yönetmesi ve bu krizi kendi lehine çevirmesi

Güncel