Bilim insanları yeni 'Ölümcül Virüs' konusunda uyardı

Bilim insanları yeni 'Ölümcül Virüs' konusunda uyardı
Birleşik Krallık hükümeti yeni salgınlara karşı hazırlık yapmaya çalışırken, ülkenin bilim insanları neredeyse her iki hastadan birini öldüren yeni bir 'ölümcül virüs' konusunda uyarıda bulundu.

Mirror'ın haberine göre hükümetin Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Komitesi, iklim değişikliği nedeniyle Kırım-Kongo kanamalı ateşinin (KKKA) "büyük olasılıkla" ortaya çıkacağı konusunda bilgilendirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre KKKA yüzde 40'a varan ölüm oranına sahip ve keneler ya da hayvan dokuları yoluyla yayıldığı için önlenmesi ya da tedavi edilmesi zor.

DSÖ'nün "öncelikli" hastalıklar listesinde de yer alan KKKA, Doğu Avrupa'da ve şimdi de Fransa'da görülüyor. Bilim insanları, KKKA enfeksiyonlarının daha önce beklenmediği gibi NHS'deki doktorlar tarafından fark edilmeyebileceğini belirttiler.

Cambridge Üniversitesi veterinerlik bölümü başkanı Prof James Wood, komiteye KKKA'nın bir noktada İngiltere'ye ulaşmasının "kuvvetle muhtemel" olduğunu ancak hangi virüslerin ne zaman ulaşacağını bilmenin zor olduğunu söyledi.

"Gelene kadar neyin geleceğini bilemeyiz."

"Kene kaynaklı bazı enfeksiyonların, yani Kırım-Kongo kanamalı ateşinin, bir noktada kenelerimiz aracılığıyla Birleşik Krallık'ta yayılma olasılığı yüksektir" denildi. Bilim insanları ayrıca, Birleşik Krallık'taki sıcak havanın insanlar için ölümcül olan Rift Vadisi ateşi, Zika ve abreakbone ateşi gibi diğer hastalıkların da önünü açacağını belirtti.

Pirbright Enstitüsü Direktörü Profesör Bryan Charleston, hastalıkların "yavaş bir şekilde kuzeye doğru ilerlediğini" söyledi. Oxford Üniversitesi Pandemi Bilimleri Enstitüsü Direktörü Profesör Sir Peter Horby'ye göre, iklim değişikliği bazı hastalıkların nerede bulunacağına dair haritayı karıştırıyordu. "Klasik olarak bir Güney Amerika, Güney Doğu Asya hastalığı olan ve bu ülkelerde hiperendemik olan Dang, kuzeye yayıldı, şimdi Akdeniz'de bulaştığını görüyorsunuz" dedi.

Sağlık