Canan Karatay: Günde iki tane yiyin, süper etkilerini görün

Canan Karatay: Günde iki tane yiyin, süper etkilerini görün
Sağlıklı beslenme üzerine verdiği tavsiyeler ile ezberleri yok eden beslenme uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yine bomba reçetesi ile dikkatleri üzerine çekti. Kış aylarında artan grip ve salgın hastalıklara dikkat çeken Canan Karatay, 'Bunu yiyen hasta olmuyor' diyerek sıklıkla tükettiği besini paylaştı.

Havaların soğuması ile birlikte birçok hastalık etkisini göstermeye başladı. Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi vakalar hızla arttı. Bunun en büyük nedeni ise bağışıklık sisteminin düşmesinden kaynaklanıyor.

Peki bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler neler? Sağlıklı beslenme üzerine yaptığı tavsiyelerle dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Canan Karatay, en büyük sırrını açıkladı. Her gün bundan iki tane yiyin anında etkisini görün. Bağışıklık sisteminiz tavan yapacak! Sofranızdan sakın eksik etmeyin. İşte bağışıklık sistemini güçlendiren vücudu baştan aşağı yenileyen o besin...

HER GÜN MUTLAKA 2 TANE YİYİN!

Türkiye'de tanınmış bir kardiyolog ve beslenme uzmanı olan Prof. Dr. Canan Karatay, son zamanlarda yaptığı açıklamalarda günde iki adet yumurta tüketmenin birçok faydasından bahsetti.

Prof. Dr. Karatay, yumurtanın protein ve vitamin açısından zengin bir besin olduğunu ve düzenli tüketildiğinde birçok sağlık yararı sağlayabileceğini söyledi. İşte günde iki adet yumurta tüketmenin bazı faydaları:

Tam Protein Sunarlar

Bir yumurta, proteinin yapı taşları olan dokuz "temel" amino asidin tamamını içeren 6 gram maddeye sahiptir. Bu önemlidir çünkü bunlar vücudunuzun kendi kendine yapamayacağı amino asitlerdir. Yumurta akı bu proteinin yaklaşık yarısını ve yağ ve kolesterolün sadece küçük bir kısmını içerir.

Besin Açısından Yoğun

Bu, yumurtanın kalori başına diğer birçok gıdadan daha fazla besin maddesine - vitamin, mineral, amino asit - sahip olduğu anlamına gelir. Bir yumurta yerseniz şunları alırsınız:

Yüksek kaliteli protein
Selenyum
Fosfor
Kolin
B12 Vitamini
Hücrelerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan çoklu antioksidanlar

'İyi' Kolesterolünüze Yardımcı Olurlar

HDL olarak adlandırılan bu "iyi" kolesterol, günde üç veya daha fazla yumurta yiyen kişilerde yükseliyor gibi görünmektedir. Elbette "kötü" tür olan LDL de yükseliyor. Ancak her birinin tek tek parçaları büyür. Bu da kötü şeylerin size zarar vermesini zorlaştırır ve iyi şeylerin onları temizlemesini kolaylaştırır.

Trigliseridlerinizi Düşürebilirler

Doktorunuz sizi HDL ve LDL ile birlikte bunlar için de test eder. Trigliseritlerin düşük olması sağlığınız için daha iyidir. Yumurta yemek, özellikle de belirli yağ asitleriyle (omega-3'ler gibi) zenginleştirilmiş olanlar, seviyelerinizi düşürüyor gibi görünüyor.

Felç Olma İhtimalinizi Düşürebilirler

Çalışmalar farklılık gösterse de, günlük bir yumurtanın riskinizi azaltabileceği görülmektedir. Yakın zamanda Çin'de yapılan bir çalışmada, günde yaklaşık bir tane yiyen kişilerin hemorajik inmeden ölme olasılığı, hiç yemeyenlere göre neredeyse %30 daha azdı.

Porsiyon Kontrolüne Yardımcı Olurlar

Yumurta başına yaklaşık 70 kalori ile ne aldığınızı tam olarak bilirsiniz. Ayrıca kolay seyahat ederler. Bir çiftini haşlayın ve soğutucunuza koyun. Bir salata veya birkaç dilim ekmek ekleyin ve hızlı, sağlıklı bir öğle yemeğiniz olsun.

Ekonomiktirler

Bir porsiyonu 20 sente, bankayı bozmayacak yüksek kaliteli bir protein için onu yenemezsiniz. Bir dilim tam tahıllı tost, biraz avokado ve biraz acı sos eklediğinizde, fakir fiyatına krallara layık bir öğün elde edersiniz. Şeker veya karbonhidrat konusunda endişelenmenize gerek yok çünkü yumurtada ikisi de yoktur.

Kalp Sağlığına Faydalıdır

Şaşırdınız mı? Bu doğru. Genel olarak, daha fazla yumurta yiyen insanların kalp hastalığı riskleri artmıyor gibi görünmektedir. Prediyabet veya tip 2 diyabeti olan kişiler bile kilo kaybı için tasarlanmış yüksek yumurtalı bir diyetten sonra aynı derecede kalp sağlığına kavuşmuştur. Yakın zamanda Çin'de yapılan bir çalışmada, günde yaklaşık bir yumurta yiyen kişilerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı, yumurta yemeyenlere göre neredeyse %20 daha azdı.

Tatmin Ediyorlar

Bunları kahvaltıda yerseniz daha uzun süre tok hissedersiniz. Bu da gün boyunca daha az yemenizi sağlayacaktır. Örneğin, sabahları bir yumurta yiyen gençler öğle yemeğinde ortalama 130 kalori daha az alırlar.

Gözlerinize Yardımcı Olurlar

Doktorlar, antioksidanlar lutein ve zeaksantinin katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yakalanmanızı önlemeye yardımcı olduğunu biliyor. Ispanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur. Ancak yumurta daha iyi bir kaynaktır. Çünkü içerdikleri yağ, vücudunuzun besinleri kullanmasını kolaylaştırır.

Beyni Keskinleştirmeye Yardımcı Olurlar

Yumurtada gri cevheriniz için iyi olan ve gıdalardan alınması zor olan D vitamini vardır. Ayrıca, beyninizdeki sinir hücrelerinin (nöronların) birbirleriyle konuşmasına yardımcı olan kolin adlı bir maddeye sahiptirler. Kolin, beyin gelişiminde oynadığı büyük rol nedeniyle hamile kadınlar ve emziren kadınlar için de çok önemlidir.

Sağlık